Bank Negara harus ambil tindakan atas TB

oleh Tulang

Dalam laman TB, TB sedang mengutip wang deposit daripada orang ramai tanpa mendapat izin daripada Bank Negara. Ini adalah bertentangan Akta Bank Negara.

Akta Bank Negara “Illegal Deposit Taking Activities”

“Illegal deposit taking is an act of receiving, taking or accepting of deposits (moneys, precious metal, precious stone, any other article etc.) from members of the public without a valid licence under the Banking and Financial Institutions Act 1989 (BAFIA)”

Sebelum ini Pak Man Telo dan Direct Selling serta MLM promoters yang tidak berdaftar di bawak Akta Jualan Langsung telah ditahan polis kerana mengutip wang daripada orang ramai. 

Terdapat juga beberapa kes individu dan suami-isteri mengutip duit deposit daripada orang ramai untuk perniagaan atas angin. Begitu juga dengan pengutip wang melalui internet untuk perniagaan skim cepat kaya.

TB mengutip duit daripada orang ramai; baca petikan daripada laman web TB

————————-

1.0 Tabung Guaman: Setakat ini jumlah terkumpul dari Tabung Guaman adalah RM10,100.00. Hanya menunggu perlantikan peguam secara sah dan akan dimasukkan wang tersebut dalam akaun amanah. Saya bercadang untuk tidak pegang walau satu sen pun wang derma ini. Ia akan disimpan oleh firma guaman yang saya ambil nanti.

1.1 Di bawah adalah kemasukan RM10k dari seorang penderma budiman
bernama “anak”. Jelas beliau seorang yang amat sayang dengan PAS dan tidak rela PAS ditunggang oleh mereka yang dah lapar sangat nak bersekedudukan dengan UMNO.

——————

Kutipan wang adalah projek peribadinya.

1 Comment »

  1. Pegawai Bank said

    TB terima wang deposit 10k dari seorang penderma, yang lain2 tu ada 50, 20, 20, dan 10. Jadi maknanya hanya 5 orang sahaja yang bagi. Daripada ratusan orang yang baca laman TB ni, hanya 5 orang saja sokong dia cari peguam untuk hentam PAS. Malulah sikit TB. Macam ayam kokok berdegar2 tapi ekor bergelumang dengan taik.

    Mungkin TB ingat banyak pengujung laman dia yang sokong dia. Tapi cuma 5 orang saja yang sokong dia dan bagi duit. Yang bagi RM10K itu pun dikenalpasti sebagai orang UMNO. Tapi TB dakwa orang tu sayang kat PAS. Apa punya logik. Sia2 belajar sampai Amerika tapi tak tahu guna akal logik.

    Saya lebih yakin apa yang SP kata. TB nak gunakan duit itu ini urusan peribadinya untuk bayar court case disebabkan dia disaman oleh seorang peguam atas sebab membuat fitnah ke atas klien peguam tersebut dalam laman web TB.

    Kalau TB jujur dan sedia berkorban dalam perjuangan, dia gunakan duit gajinya sahaja. Dia kata gajinya 6 kali ganda lebih banyak dari gaji Husam ketika dia menafikan yang Husam upah dia menulis dalam Internet bagi pihak Husam, dan dia kata Husam tak perlu bayar dia sebab gajinya (TB) lebih banyak dari Husam.

    Nah sekarang dia kutip duit dari orang ramai. Dimana kejujuran dia? Dia ada hutang credit card, nak bayar hutang kereta dan hutang rumah. Semua hutang nak kena bayar tiap2 bulan. Dengan deposit yang dia kutip tu sempatlah kutip bunga dari deposit tu untuk bayar hutang dia.

    Kalau TB dah tahu yang sokong bagi duit pada dia hanyalah 5 orang, TB jangan syok sendiri. Tak ada pengikutlah tu namanya. Jadi, TB menjadi tin kosong nampaknya. Cakap lantang dan tunjuk berani tapi tak ada pengikut kecuali pencacai dari UMNO. Eloklah TB masuk UMNO. Pintu UMNO dah terbuka luas untuk TB. Kalau TB masuk UMNO macam Dato Fuad Zakarshi, yang pernah ikut PAS dulu, banyak projek TB boleh dapat dan banyak orang PAS dia boleh tangkap bawah ISA esok. Dan YB Hassan Ali akan kena serang lagilah nampaknya sebab TB marah sangat pada YB Hassan Ali apabila YB Hassan Ali tak mahu bagi jawatan CEO satu syarikat anak negeri Selangor pada TB.

    TB…..masuklah ajalah UMNO. Kawan saya org kanan ketua bahagian UMNO kata UMNO kalau orang macam TB nak masuk UMNO anytime. Kalau nak borang UMNO, dia boleh bagi pada kat TB. Bagi nombor phone, nanti saya uruskan. Tapi ada orang kata TB dah masuk UMNO Cawangan Taman Melewar, betulke? Hai berat TB ni…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: