TB kata Presiden PAS Tidak Wala’ Pada Mursyidul Am

oleh Tulang

Sejak sekian lama, bukan baru ini, TB tak faham antara wala’ pada Allah dan wala’ pada TGNA (sebagai individu) dan wala’ kepada kepimpinan Islam (ulamak secara jamaie). Cuba baca emel TB di bawah ini. TB mendakwa dia adalah produk tarbiyyah PAS tapi perangai lebih teruk dari Yahudi?

———-mula email TB

From: cabearth3@yahoo.com
Sent: Mon 6/15/09 3:58 AM
To:………

Sepanjang hujung minggu ini saya terus menerus memimikrkan isu ini dengan mendalam. Begi saya, ini adalah satu perkembangan yang sangat-sangat menyedihkan.

Ahli-ahli PAS dimomokkan supaya sentiasa memberi wala’ kepada kepimpinan. Malahan, orang seperti saya ini telah dilabel sebagai seorang yang tidak memberi wala’ kepada kepimpinan.

Saya adalah produk tarbiyyah PAS. Bezanya, saya mula ditarbiyyah sebelum geng2 Terengganu mengmbil alih silibus tarbiyyah. Zaman saya, kami ditarbiyyah untuk memberi wala’ pada Allah dan Rasul. Dan segalanya mesti berdasarkan hujjah, bukan ketaatan membabi buta seperti yang kita lihat sekarang ini.

Di zaman sekarang, pemuda-pemuda PAS ditarbiyyah untuk memberi wala’ kepada kepimpinan tanpa menyoal samada wala’ mereka itu sah atau tidak. Dengan kata lain, pemuda-pemuda PAS dilatih menjadi robot dan mengikut segala titah perintah kepimpinan tanpa soal.

Para ustaz2 muda lulusan Azhar digunakan sepenuhnya untuk tujuan membasuh otak ini. MEreka dihantar ke cawangan2 PAS untuk membasuh otak ahli supaya memberi ketaatan tidak berbelah bahagi kepada kepimpinan.

Dahulu, usrah digunakan untuk melahirkan insan2 yang taat kepada Allah dan Rasul serta mempunyai akidah yang jelas dan terang.

Sekarang ini usrah2 digunakan untuk menyebarkan fitnah dan berkempen untuk calon2 tertentu sewaktu pemilihan, seperti yang berlaku sebelum ini.

Apabila ada yang menyoal, mereka ini akan terus dilabel tidak memberi wala’ kepada kepimpinan. Sahabat saya, Ahmad Mokhtaza yang dulu pernah satu usrah dengan saya pun menuduh saya tidak memberi wala’ pada Presiden.

Sahabat saya itu lebih mempercayai kata2 geng TErengganu berkaitan saya berbanding dengan untuk menyoal saya sendiri. Begitu lah seriusnya kegiatan membasuh otak dalam PAS. Tidak ada ruang untuk menyoal ataupun memberi idea2 baru.

Malangnya, kata-kata wala’ ini tidak terpakai pula kepada Presiden parti yang baru2 ini jelas menolak mentah-mentah arahan Mursyidul Am PAS Pusat. Antara misal penolakan arahan Mursyidul Am adalah:

a. Memberhentikan perundingan dengan UMNO
b. Menghentikan idea kerajaan perpaduan
c. Membuang Mustafa Ali dari Harakah
d. Melantik Mat Sabu dan Husam Musa dalam Dewan Harian PAS Pusat

dan banyak lagi.

Presiden lebih memberi wala’ pada Mustafa Ali dan Harun Taib serta geng Terengganu beliau. Geng yang sama yang telah bertanggungjawab menjatuhkan kerajaan Terengganu telah diberi kekuasaan penuh dalam Dewan Harian PAS Pusat.

Dengan kata lain, Mursyidul Am telah dilayan sebagai tunggul oleh Presiden dan geng Terengganu. Padahal, Mursyidul Am adalah sebab utama PAS naik ke tahap yang begitu tinggi sekarang ini dan bukannya geng Terengganu.
Selagi Presiden tak bagi wala’ pada Mursyidul Am, mengapa saya sebagai ahli biasa mesti bagi wala’ pada Presiden?

Sila jawab soalan penting ini

Tulang Besi
# ahli : 253812

ps. Kalau di Mesir, perkataan “Walla’a” ini bermaksud “Pemetik Api”.

Dan kalau kita hendak memasang lampu, kita akan guna juga perkataan wala’ ini.

——-akhir email TB

Cuba baca ini

 • TB=Truth Seeker https://tulangbesi.wordpress.com/2010/03/06/tb-pernah-guna-nama-the-truth-seeker/
 • TB =Abdullah bin Ubai https://tulangbesi.wordpress.com/2010/03/24/tb-mahu-ikut-jejak-abdullah-bin-ubai/
 • TB = Yahudi https://tulangbesi.wordpress.com/2010/03/03/nu%e2%80%99aim-bin-mas%e2%80%99ud-seorang-yahudi-lebih-baik-dan-lebih-mulia-daripada-tulang-besi/
 • Jasa TB https://tulangbesi.wordpress.com/2010/03/19/apakah-jasa-tb/
 • Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: