TB keji dan caci Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat

oleh Tulang

TulangBesi@ Rahman Talib belum  hilang dendam lama terhadap Ustaz Harun Taib, Ketua Dewab Ulamak PAS Pusat.

Dendam beliau berpunca atau berakar umbi  dari sokongan totok beliau ke atas kumpulan edorgan. Rakan saya memberitahu TulangBesi@ Rahman Talib tidak kenal siapa Ustaz Harun Taib sebenarnya kecuali ketika Ustaz Harun Taib pergi ke Amerika kerana menghadiri kem musim panas atas jemputan mahasiswa Malaysia di sana. Ketika itu TulangBesi@Rahman Talib sedang belajar di Amerika.

Ustaz Harun Taib dianggap sebagai ‘penghalang’ dalam PAS bagi kelompok IRC  di kampus dulu. IRC atau Islamic Research Council ditubuhkan di UK selain daripada Suara Islam,  dan IRC merupakan serpihan ABIM selepas Anwar masuk UMNO.

Pelajar Malaysia ketika itu yang cenderung kepada kebangkitan Islam tidak mahu bersama ABIM, dan IRC lebih rapat dengan Ikhwan Alami yang anggotanya merupakan  orang buangan atau orang buruan pemerintah dunia Arab sekular di zaman 80an dan 90an. Manakala Suara Islam lebih cenderung dengan pendekatan kumpulan Hizbul Tahrir dan Hezbollah.

Ustaz Harun Taib, selain daripada Ustaz Abu Bakar Chik dan almarhum Ustaz Hassan Shukri, dianggap menjadi “musuh’ oleh ahli dan pimpinan IRC yang sentiasa ‘kalah’ dalam perbahasan, perbincangan dan perdebatan mengenai isu partisan atau non-partisan, samada masuk pilhanraya syari’e atau tidak syari’e.  Agenda IRC untuk menguasai PAS gagal di akhir 80an.

Kemudian IRC menubuhkan  JIM di Malaysia sebagai platform NGO agar ahli IRC yang balik dari UK dan Amerika ada tempat untuk bergerak menjalankan kerja-kerja dakwah dan aktiviti Islam. JIM kemudian membenarkan ahlinya masuk UMNO dan PAS dengan misi tersirat.

Apabila Anwar disepak keluar dari UMNO pada tahun 1997, dan ketika almarhum Ustaz Fadzil Noor mengajak ahli PAS ‘memaafkan Anwar’, ramai ahli IRC dan bekas ahli UMNO mulai rapat dengan PAS. Gabungan semula ahli-ahli ABIM, PAS, JIM, Arqam, Tabligh, dan Suara Islam (UK @ Khalid Samad) selepas 1998 rentetan kes Anwar ini bagaikan biduk lalu kiambang bertaut. Semua rakyat yang menjadi simpati, penyokong, pendokong dan pejuang kebenaran yang menjadikan Islam sebagai matlamat kehidupan bergabung semula di bawah payung PR.

Lantaran ada dalam kalangan ahli IRC@JIM yang masuk PAS dan PKR. Mereka masuk PAS dan PKR dengan misi tersirat. Bagi ahli IRC@JIM yang ada “kes lama” dengan pimpinan PAS semasa mereka berada di universti dulu, mereka akan pilih PKR dari PAS. Hanya dua orang kuat IRC@JIM sahaja yang  bersedia berdepan dengan pimpinan PAS terus masuk ke saf pimpinan Negeri dan Pusat, manakala yang lain menyelinap masuk di cawangan dan kawasan. Kini JIM telah pecah menjadi ISMA dan IKRAM, dua NGO baru kerana pimpinan utama dalam JIM sudah masuk PAS dan PKR. Samada ISMA atau IKRAM, roh ukhwah dan jamaah IRC masih utuh.

TulangBesi@Rahman Talib mula tertarik dan terpegun dengan orang kuat IRC@JIM dalamPAS dan sanggup menjadi pencacai utama dan petugas khas kepada kumpulan ini yang dikenali juga sebagai edorgan. Kalau anda baca tulisan di blog ini mengenai hubungan TulangBesi@Rahman Talib dengan edorgan, anda akan tahu lebih lanjut perkara yang berlaku di belakang tabir.

Oeh kerana TulangBesi@Rahman Talib rapat dengan edorgan, dan edorgan tidak suka dengan Dato’ Dr. Hassan Ali, setelah Dato’ Dr. Hassan gagal memenuhi kehendak dan agenda edorgan dalam PAS dan Pakatan Rakyat, maka Dato’ Dr Hassan Ali harus diletak ketepi sepertimana mereka lakukan ke atas Ustaz Nasaruddin Mat Isa apabila beliau gagal mengikut telunjuk endorgan.

Edorgan mencucuk  Ustaz Nasaruddin Mat Isa supaya bertading melawan almarhum Ustaz Hassan Shukri. yang dilihat sebagai ‘penghalang’ kepada kemajuan IRC@JIM dalam PAS. Apabila Ustaz Nasaruddin Mat Isa  tidak mahu dipengaruhi oleh misi edorgan dalam PAS, maka edorgan menyuruh Dato’ Hussam Musa bertanding jawatan Timbalan Presiden melawan Ustaz Nasaruddin Mat Isa. Apabila gagal, maka mulalah serangan peribadi ke atas Ustaz Nasaruddin Mat Isa  atas nama isu UG (Unity Goverment) atau kerajaan perpaduan.

Dalam kesemua kes di atas, TulangBesi@Rahman Talib menjadi batu api

 • memfitnah dan menyerang almarhum Ustaz Hassan Shukri kerana beliau dianggap menjadi pengahalang orang IRC@JIM untuk naik jadi calon dalam Selangor
 • menyerang Ustaz Nasaruddin Mat Isa habis-habisan sehinggalah dalam kempen untuk pemilihan JK PAS Pusat dalam Muktamar PAS 2009.
 • menyerang  Dato’ Dr. Hassan Ali kerana TulangBesi@Rahman Talib tidak dapat jawatan di Selangor , dan kerana Dato’ Dr. Hassan Ali  tidak lagi bersama agenda edorgan dan menjadi penghalang suara Khalid Samad
 • menyerang Dato’ Mustafa Ali kerana Dato’ Mustafa Ali menyatakan 16 Sept adalah gimik politk sedangkan edorgan sudah berdiri teguh di belakang Anwar; sebelum itu, edorgan pernah menggunakan Mustafa Ali untuk memujuk Presiden supaya menggantikan PJ Selangor dari almarhum Ustaz Hassan Shukri kepada Dato’ Dr. Hassan Ali
 • menyerang Presiden PAS kerana Presiden PAS melantik Dato’ Mustafa Ali sebagai SU Agung menggantikan Dato’ Kamaruddin Jaafar, yang disebut sebagai proksi Anwar dan proksi edorgan dalam JK PAS Pusat; beliau menyerang Presiden PAS kerana  kononnya Presiden PAS mahu bergabung dengan UMNO.
 • menyerang Dato’ Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man kerana mengambil tindakan disiplin ke atas Khalid Samad.
 • menyerang Ketua Pemuda PAS Pusat kerana Abdullah Karim kawan baru TulangBesi@Rahman Talib tidak dilantik dalam Muktamar DPP sebagai AJK DPPP
 • menyerang anak TGNA kerana anak TGNA tidak sehaluan dengan Dato’ Hussam Musa
 • dan menyerang  anak TGHA kerana anak TGHA menang dalam pemilihan AJK DPPP dan proksi TulangBesi@Rahman Talib kalah.

Semua serangan ini dbuat secara terbuka dalam laman web malaysiawave.com oleh TulangBesi@Rahman Talib.

Kini dalam laman malaysiawave.com,  TulangBesi@Rahman Talib mencari kesempatan di atas isu Dato’ Dr. Hassan Ali dan Ustaz Nasaruddin Mat Isa untuk menyerang Ustaz Harun Taib, Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat.

TulangBesi@Rahman Talib menyebut “Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat lidah bercabang” dalam lamannya 30 Disember lalu.  Dalam ertikata lain, beliau menuduh Ustaz Harun Harun Taib sebagai munafik. Begitulah celuparnya mulut TulangBesi@Rahman Talib terhadap pimpinan PAS.

Meskipun TulangBesi@Rahman Talib  mengutuk UMNO dan MCA, dalam masa yang sama beliau mengeji dan mencaci beberapa pimpinan PAS yang dianggap sebagai ‘musuh’ kepada edorgan atau penghalang kepada misi edorgan dalam PAS.

Bacalah artikel dalam blog ini untuk anda memahami perkara tersirat dalam perjuangan Islam yang penuh komplek.

Dan untuk ketahui tentang IRC/Suara Islam, sila lihat http://www.jalan-yang-satu.blogspot.com/2012/01/irc-dan-penglibatan-dakwah-di-malaysia.html

2 Comments »

 1. fzt said

  tulangbesi mohon jadi ceo top it tak dilayan oleh ustaz haron taib. sejak itu tulangbesi mengamuk sakan dan mengfitnah pemimpin pas dari terengganu. dan ia mula mendekati hassan ali dan hassan ali menerima dengan baik tapi bila hassan ali menerima maklumat yg tulangbesi adalah talam dua muka dia mula menolak permintaan tulangbesi. sejak tiu tulangbesi mencari saja salah silap dan mengfitnah hassan ali.

 2. alan said

  Tolong dedahkan identity sebenar “anjing ini (Tulang Besi@Rahman Talib)” !!!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: